Инсталация на Ruby

 1. Ще работим с най-новата версия на Ruby интерпретатора (MRI). В тази тема ще дадем първоначални инструкции за инсталация и ако някой има проблеми с инсталацията, или се е сблъскал с нещо специфично за неговата операционна система/конфигурация, нека го сподели. За по-значими и качествени приноси, ще даваме бонус точки.

  Windows с инсталатор

  Най-добре използвайте Ruby Installer. Там има прекомпилирани 32-битова и 64-битова версии на интерпретатора за Ruby 2.3.1 (latest stable). Може да инсталирате която и да е от двете, само запомнете коя е. Тази информация е вероятно да ви потрябва в бъдеще, ако инсталирате и по-специфични допълнителни библиотеки.

  Бележка: По време на инсталацията, сложете отметка пред "Add Ruby executables to your PATH".

  Linux/Mac OS/UNIX

  Препоръчваме rbenv + ruby-build. Алтернативно, може да ползвате и rvm. Тези неща са "Ruby version managers" и ви позволяват да имате повече от една инсталация на Ruby и да превключвате между тях, което е удобно.

  Преди да компилирате Ruby, вижте това описание на предварително необходими реквизити (неща като libreadline-dev и прочее).

  Възможно е дистрибуцията ви да върви със стара версия на Ruby интерпретатора. Най-вероятно няма да ви върши работа за курса, затова следвайте подхода, описан по-горе.

  Windows със Cygwin/MinGW

  Ако имате инсталирана някаква UNIX-подобна среда на Windows-а си, от типа на Cygwin или MinGW, което е следващият най-добър вариант след "инсталирайте си Linux", може да пробвате инсталационните инструкции за секцията Linux, може би ще ви е по-лесно занапред.

 2. https://gist.github.com/MicahElliott/2407918

  Този линк се оказа доста полезен, защото реших да си деинсталирам и инсталирам наново Ruby. Информацията е представена доста систематизирано и лично аз го намерих за добро описание на това което трябва да се случи за да имаме добре set-up-нат environment

  Примерно при мен проблема беше ,че като напиша 'rbenv shell 2.3.1' ми даваше:

  rbenv: no such command `shell'

  Оправих го като писах по .bashrc, вместо по .bash_profile файла (Ubuntu 16.04):

  $ echo 'export PATH="$HOME/.rbenv/bin:$PATH"' >> ~/.bashrc

  $ echo 'eval "$(rbenv init -)"' >> ~/.bashrc

  $ exec $SHELL

  :)

Трябва да сте влезли в системата, за да може да отговаряте на теми.