Как да питаме за помощ?

 1. Предполагаме, че ще ви се налага от време на време да търсите помощ. Било то за проблем със задачите, било то за проблем с инструментите, било то за други неща. Ще се опитам тук да направя процеса по-лесен за нас и за вас. Ще се опитам да изредя често срещани проблеми, които сме виждали през минали години и как може да потърсите помощ максимално ефективно.

  Имам проблем с rubocop, ruby, някой gem, etc.

  Ако имате проблем със средата или с някой от инструментите които ползваме(rspec, rubocop) опитайте следното:

  • Направете тема във форума и опишете проблема подробно
  • Споделете ни повече детайли - каква операционна система ползвате(често проблемите възникват при Windows, за радост @Георги има опит с това и ще може да помага), лог или stacktrace на грешките които получавате
  • Ако проблема не е точно при инсталация - опитайте се да опишете какво сте направили стъпка по стъпка за да се появи проблема

  Следим форума и ще се опитаме възможно най-бързо, по нашите възможности, да ви помогнем.

  Хубаво е тези неща да ги споделяте във форума за да може, когато решите проблема, колегите ви да могат да видят ако и те попаднат на същия проблем.

  Можете естествено да ни пишете и на fmi@ruby.bg - ако ви помогнем там все пак пуснете една тема във форума и се опитайте да преразкажете проблема си и как сте го решили.

  Тази задача е супер гадна - какво да правя

  Знаем че задачите понякога могат да ви затруднят доста. Не се плашете от това. В този случей пратете ни мейл на fmi@ruby.bg - ще се опитаме да ви помогнем.

  Няколко неща, които да вземете предвид за да е по-лесно за вас и за нас:

  • Постарайте се все пак да решите проблема си сами - не сме човешки гугъл. Ако видим, че наистина не си сте направили труда да се опитате сами да си решите проблема не очаквайте да ви помогнем.
  • Естествено ще имате много проблеми или неясноти и това е ок. Ако не сте открили отговорите сами - пишете ни.
  • Когато ни пишете дайте целият код, не пращайте само част от него - понякога проблемите са на места, който не подозирате.
  • Пратете ни stacktrace на грешките ако има такъв.
  • Разучете и вижте какво е https://gist.github.com/, пращайте ни кода през него. Ще е по-лесно за нас да четем кода от там.

  Други

  Понякога ще имате питанки за стилови неща - 'в гайда не пише как да си подравнявам много && в if-а си'. Понякога ще мислите, че rubocop е несправедлив.

  Като цяло няма проблем да търсите помощ. Ние сме насреща, винаги може да ни пишете на fmi@ruby.bg или просто ни хванете в междучастието на лекции.

  Една вметка - можем да си пишем и по фейсбук, но имайте предвид, че като пишете на мейла целият екип може да помогне.

Трябва да сте влезли в системата, за да може да отговаряте на теми.